Az első lakástulajdonosi létem leírásakor már említettem, hogy nem kaptam volna annyi kereskedelmi bankos hitelt 2010-ben, ami az önerőmhöz elég lett volna egy lakáshoz.

Szüleim előre gondolkodva, keresték a lehetőségeket. Ekkor találkozott össze anyu 2010-ben a Fundamenta Személyi Bankárával és kötötte meg a szerződés állami támogatásos konstrukcióra. Nah, kb eddig a pontig én azt hittem a szlogen, hogy "Fundamenta. Alap, amelyre építhet!" úgy szól, hogy "Alaszka mellett épített!". Nyilván nem Alaszka mellé készültem költözni és értelmet nyert, amikor kiderült számomra, hogy mi is ez. Tudooood a róka... a téglás logós pénzintézet a sárga pólós szemüveges rókával.. nah.. mondtam én, hogy tudod! »»

Fundamenta lakáskassza lakástakarékpénztár lakáskölcsön áthidaló kölcsön lakás tulajdon kedvezményezett szerződéses összeg

 

Úgy emlékszem először egy rövidebb megtakarítási időszakra, de maximális havi megtakarítási összegre kötötték, majd amikor 2012-ben megszületett a vágy, hogy saját lakásom legyen, akkor 8 évesre kötöttük át, max havi megtakarítással, állami támogatással, de nagyobb szerződéses összeget jelentett. Teljesítette 2012 novemberére csont nélkül a lakástakarék számla, hogy 2 éve ment rá megtakarítás rendszeresen, kívánt százaléknyi rajta volt, így beadhattuk áthidaló kölcsön igénylésre a megtakarítási számlát. És a mai árakhoz képest nevetséges áron megvettük a lakást. 

Természetesen teljesülnie kellett a megfelelő önerő és hitel aránynak. Megkaptam az évente 72 000 Ft támogatást is a megtak számla után, hiszen az járt. Az akkori árakhoz képest ez a 72 000 Ft igenis jó támogatás volt. 2013. január elején folyósították az áthidaló kölcsönöm, majd februártól jött a nardágszíj meghúzása, hiszen fizetnem kellett a Fundamentám. Ez állt a megtakarítási összegből és az áthidaló kölcsön törlesztőjéből. Hogy miért?

Mert én 8 évre szerződtem megtakarításra és még csak a 2,5-3. évet éltem ebből az időszakból. Így további 5 évig kellett gyűjtögetnem a havi max megtakarítási összeget. Nem is baj, hiszen 5 évig a lakást eladni sem lett volna tanácsos. Plusz jött mellé a felvett lakáskölcsön... hiszen hamarabb biztosította számomra Fundamenta az összeget, mint amikor jogosult lettem volna rá a 8. évnél. 26 éves voltam ekkor és egyedül vállaltam ezt a költséget. 

Visszagondolva, szinte nevetnem kell, hogy mit izgultam én ezen... bombabiztos dologba mentem bele. Amit az áthidaló kölcsönkor kiszámoltak nekem, hogy meddig mennyit és azután mennyit fizetek... hát így 7 év távlatából azt mondom, hogy úgy is volt. Fixen, forint alapon fizettem mindent minden hónapban ugyanakkor. Őszintén megmondva és 2013. január és 2019. augusztusa között soha nem beszéltem az ügyfélszolgálattal és a Fundamenta Személyi Bankárunkkal is kb csak évente egyszer, hogy mizu. Még akkor sem, amikor 2019. márciusában bankot váltottam és át kellett tennem a csop. beszedést... azt is meg tudtam oldani az ügyfélszolg. nélkül.

Fundamenta lakáskassza lakástakarékpénztár lakáskölcsön áthidaló kölcsön lakás tulajdon kedvezményezett szerződéses összeg

2013 - 2018 között havonta, fixen, forint alapon fizettem a 20 000 Ft havi megtakarítást és az áthidaló kölcsön összegét. 2018. május körültől pedig már csak a kölcsön összege kellett minden hónapban rendelkezésre álljon a számlámon, hogy le tudja venni a Fundamenta Lakáskassza csoportos beszedéssel. Mindeközben hallgattam ismerősöktől, hogy ők még a svájci frank mizériát szívták meg 2009-ben, hogy ők a deviza alapút forintosították, de hát így is húzós, hogy ők mennyire bizonytalanok, mert változhat minden a hitelük körül. Én meg csak halál nyugiban fizetgettem minden hónapban mindig ugyanazt az összeget és köszi, hello.

2018. október 16-án, kedden este változás történt, ugyani aláírta a köztársasági elnök a lakástakarékpénztárak állami támogatásának megvonásáról szóló törvénymódosítást, így az október 17-én, szerdán hatályba is lépett. Vagyis az évi 72 000Ft támogatás új szerződésekre nincs többé.. Hogy mi????

Fundamenta lakáskassza lakástakarékpénztár lakáskölcsön áthidaló kölcsön lakás tulajdon kedvezményezett szerződéses összeg

De erről a változásról egy másik bejegyzésben legyen szól. 

2019. tavaszán leültem a Fundamenta Személyi Bankárommal, hogy akkor végülis milyen lehetőségeim vannak most. Azt hittem kb semmi, kalap kabát és csókolom. Közben pedig kiderült, hogy jobb mint ami volt... kötöttem, újat, saját nevemre.

És akkor 2019. augusztus elején eladtam ezt a lakást. Ügyfélszolgálatot felhívtam, megmondták mekkora az összeg, amit ki kell fizetnem még, megmondták, hogy hova fizessem és kész. Netbankba bevittem, nyomtam az utalás gombra, másnap telefonáltam, jelezték, hogy látják, minden rendben van. Kb 7 nap múlva nálam volt a törlési engedély.

Pápá Fundamenta lakáskölcsön... Hello törleszőrészlet nélküliség... akkor még nem is sejtettem, hogy ez kb csak fél év lesz így. :)