Őszintén? Ez volt az a rész, amikor azt mondtam, hogy soha többet nem adok el és nem veszek újat. Úgymond én már itt fogod "megdögleni", de mégegyszer biztosan nem csinálom végig... Nah jó, de végig csinálom én még, csak okosabban.

Vagy máshogy.. vagy nem is tudom hogyan. Mert így is jó volt.. lett volna. Az egész szituban az volt a bajom, hogy ki voltam szolgáltatva. bürokráciának és semmit nem tudtam tenni, mint úgy mozgatni a végtagjaimat, ahogy a madzag végén rángatják. Nem az én kezemben volt a kontroll és ez nagyon rossz, mikor ki vagy téve mások kénye-kedvének.

Nah szóval... »»

 

Szeptember 2. hetében megkötöttük az adásvételit az új lakásomra. Fundamentámat átkötöttük egy magasabb tarifára, hogy a hitelszerződésemnek megfelelően, ha lejár a fixálásom, akkor legyen egy védőhálóm, egy biztonsági hátterem, amit befizetek és kiváltom egy jobb kamatozásra. De ezt nem itt részletezem, miért volt jó nekem.

Szóval kifizettem minden önerőt október közepéig, így október 31-én már mehettem is a bankba a lakáskölcsönömet aláírni. A bank vidéki kirendeltségében voltam, hiszen mindegy volt nekem, hogy hazafele családlátogatóba bemegyek oda, vagy elintézem itt Budapesten.

adásvétel átadás átvétel lakásvásárlás lakáshitel lakáskölcsön lakás hitel közjegyző

Aznap már nem jutottam el közjegyzőhöz, november első napjaiban kértem időpontot Budapesten. November tizenvalahanyadikára kaptam is, ahova boldogan, örömmámorban érkeztem meg, hiszen azt a kutyafülét, milyen flottul intézek mindent. Vittem magammal a közjegyző díját, ami valljuk be nem játék. Az előtérben várakozva egyszer csak odaült mellém az okiratot intéző hölgy, és elhagyta a száját a kérdés: "Biztosan október 31-én írták ezt alá?".

Ott volt a dátum rajta, biztosan akkor volt, nem értettem mi lehet. Itt kezdődött a véget nem érőnek tűnő 2-2,5 hét. Itt hangzott el először az a mondat, hog a bank névváltoztatás miatt október 31-én a szerződésen szereplő nevét már nem volt jogosult használni, így nem tudnak belőle közjegyzői okiratot készíteni. Bankom nem tudja mi legyen, állítólag nem volt ez még sehol baj. A gyorsan kapott telefonos segítség, keressek másik közjegyzőt.. hát köszi.

Másnap reggel, csütörtökön berobogtam a legnagyobb budapesti bankfiókjukba, segítsenek azonnal, mert vidékre nem akarok lemenni ezért. Pedig valszeg csak ott oldható meg, ahol kötöttem a szerződést. Ajánlottak azért közjegyzőt, sőt időpontot is foglaltak nekem aznap 13.00-ra. Mikor átküldtem az új közjegyzőnek a szerződést egyből jött a válasz, hogy ezt nem vállaljuk a szerződéskötés dátuma miatt. Hogy mi van??? Október 31 valami sátáni dátum lett? Oké, hogy Halloween, de akkor sem harap! Nem szeptember 11-én akarok reptetni valakit, csak egy közjegyzői okirat kell egy hivatalos szerződésről és még fizetek is érte.

adásvétel átadás átvétel lakásvásárlás lakáshitel lakáskölcsön lakás hitel közjegyző

Ha nincs közjegyzői okirat, nincs hitel elbírálás, ha nincs hitel elbírálás, nincs hitel, ha nincs hitel, a szerződés szerint nem tudok teljesíteni. Persze ott az opció, hogy a maradék összeget kifizessem a régi lakásért kapott pénzből. Ha nincs közjegyzői okirat, nincs elbírálás.. válthatok bankot. De hogy? Menjek bele megint egy igény beadásába, várjak a szerződés aláírására, megint közjegyző és talán akkor lesz valami. De a kamatok már nem olyan jók, mint szeptemberben.. Mi legyen? 

Eltelt így 2 nap, osztottam szoroztam, de végül kaptam javaslatot harmadik közjegyzőre Budapest, akivel a bankom már direktben megbeszélte a közjegyzővel, hogy mi a helyzet, így ő már tudta miről van szó, mit kell tennie. Azonnal hívtam és kaptam is időpontot kb 2 munkanappal későbbre, keddre. Végül a bp-i fiók belement, hogy náluk adjak le mindent, így kedden be is adtam a papírokat a bankba.

Nyugodtan hátra dőltem és vártam. Szerdán kiderült, hogy valami papír nincs bent, azt gyorsan elküldtem. Majd vártam, napokat, hosszú napokat. Csütörtök-péntek-hétvége-hétfő. Semmi... semmi nem volt. Hétfő és kedd is elment.

Majd szerda reggel jött a sokk. Hiba van a közjegyzői okiratban és még szükség van 2 papírra, ami nálam van. Plusz ha ezt nem adom be másnap délig, akkor valamelyik szerződést módosítani kell, mert kicsúszunk a határidőből, így akkor azzal is tolódnak még a napok. Közjegyzőt hívtam, megírják a papírt, felmarkoltam a két saját papíromat és elrobogtam a közjegyzőhöz. Közjegyző odaadta a módosító végzést és elrohantam a bankba, hogy még zárás előtt odaérjek. Pipa... minden rendben van. Mindenki örül!

Csütörtök reggel jött az üzenet a banktól. Tök jó a módosító végzéses papírom csak az a baj, hogy ez még nem jogerős végzést tartalmaz, nekik olyan kell, ami jogerőre emeltek. Wtf???? Mit, miért, minek, mivan? Hívom közjegyzőt, mondom mi van, és ezt mondja már el hogy kellene. "Ja! Hát a szerződés összes érintettje írjon egy kérvényt, hogy emeljék jogerőre azonnal." Oh hogy az a.... nem azért rohangálok azonnal ki a halál fülére, hogy még mehessek, hanem hogy minden el legyen azonnal intézve. Kérvény megír, elszkennel, elindultam a papírokért.

adásvétel átadás átvétel lakásvásárlás lakáshitel lakáskölcsön lakás hitel közjegyző

Őszintén? Én brutál erős csaj vagyok, de ez már nekem is sok volt. Már majdnem sírtam, ahogy zötykölődtem ki a villamossal a város határába. És mit ad az ég... pontos 11.40kor beadtam az új papírokat a bankba. Majd ültem csak az asztalomnál, bambultam ki a fejemből és már nagyon kivoltam. Akkor megfogadtam... ha átveszem a lakást, le fogok ülni az üres lakásban egy üveg valamilyen alkohollal és csak ülök a sötétben és sírok, iszok és sírok. 

Péntek... rettegve kezdtem a napot. De síri csend honolt a reggelen. Majd délben megjelent az összeg tartozásként a banknál nyitott technikai számlámon. Itt volt pont a kálvária végén. Itt volt az, amikor már kicsit jobban elhittem, hogy újra van lakásom.

Jöhetett a berendezkedés... Izgi volt, de legalább nem idegörlő. :)